Какво ни трябва за следродилния период?

Предлагаме ви част от от най-необходимите неща за мама и бебе

23.05.2023 | 11:15 Редактор: Искра Ангелова
Какво ни трябва за следродилния период?

Думата "майка" е не просто определение, а титла, която всяка от нас гордо носи. Покрай подготовката и суетенето, които са свързани с появата на малкото човече на белия свят, вие ще трябва да прецените и от какво ще имате нужда.

Ето защо, за да ви улесним, в следващите редове подбрахме някои от най-необходимите неща за мама и бебе

Помпа за кърма и пликчета за съхранение на кърмата

Независимо дали сте избрали да кърмите или не, със сигурност помпата за кърма си остава една от най-ценните вещи, свързани със следродилния период. С нейна помощ ще предотвратите запушването на каналите и появата на мастит. Ще облекчите гърдите си и ще можете да я използвате, ако зърната ви са разранени или болезнени. Ако изберете ръчна помпа, можете да я носите навсякъде със себе си и ще можете да я използвате дори докато сте на път. Друг ценен аксесоар към помпата са пликчетата за съхранение на кърма - с тях можете за запазите млякото си, съхранявайки го във фризер.

Удобни дрехи

Със сигурност след раждане ще искате да носите удобни облекла - нищо, което е твърде тясно или неудобно. За да се чувствате още по-комфортно, изберете естествени материи, които позволяват на кожата ви да диша.

Обърнете внимание на зоната на корема – той може да се усеща подут и чувствителен (особено ако сте родили секцио), така че забравете за стегнатите ластици и колани. За предпочитане е да изберете и подходящо бельо с висока талия. На пазара съществуват и модели с лека компресия, които ще помогнат на корема ви да се прибере.

Ергономична раница за носене на бебе

Новородените и порасналите бебета минават през най-различни периоди. Дори вашето бебче да обича да спи в собственото си креватче, със сигурност ще има моменти, в които то ще иска да бъде гушкано повече. За да си спестите болките в ръцете и гърба, можете да използвате ергономична раница или слинг - така вашето бебе ще усеща и близостта на мама. Съвременните раници осигуряват правилна позиция на гърба и краката на малкото човече, а пък вие ще освободите ръцете си и дори ще можете да свършите малко домакинска работа.

Гнездо за бебе

Ако се чудите какво представлява - да кажем, че това е бебешко преносимо легло с ограничител. Ако вече имате едно детенце, със сигурност знаете, че често пъти се налага новороденото да прекарва нощите в леглото на мама и тате. Едва ли сънят ви тогава е бил пълноценен, тъй като мисълта за малкото човече, което спи до вас, не ви е давала покой.

За да избегнете това, можете да си вземете гнездо за бебе - неговият борд ще го пази от претъркулване, като същевременно той е достатъчно висок, за да му осигури уют и безопасност. На пазара съществуват и модели с дръжки, така че ако бебето заспи на спалнята, можете спокойно да го пренесете в неговото легълце.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.