Не подценявайте изгарянията по кожата - ето как да окажете първа помощ

Нараненото място трябва да се охлади с хладка течаща вода за 20 минути възможно най-скоро

05.05.2023 | 15:23 Редактор: Вяра Димова
Не подценявайте изгарянията по кожата - ето как да окажете първа помощ

Изгарянията и опарванията по кожата обикновено са резултат от висока температура и се третират по един и същи начин. Най-честата причина за изгаряне на кожата в ежедневието е причинена от ютия, топъл съд, изваден от фурната или огън - от запалка или друго.

Изгарянията са болезнени, а засегнатото място обикновено е зачервено или кожата се излющва. Тя може да бъде подута или да се появят мехури. Нивото на болка не винаги корелира с тежестта на изгаряне.

Първа помощ при изгаряне

Изместването от мястото или предмета, причинил изгарянето по най-бързия начин е есенциално за предотвратяването на по-тежко засягане на кожата.

Дрехите и бижутата, които се намират в близост до зоната на изгаряне трябва да се махнат. Въпреки това, ако плата е залепнал по изгорялата кожа, неговото отстраняване може да доведе до по-тежко нараняване. В тези случаи се препоръчва лекарска намеса.

Изгорялото място трябва да се охлади с хладка течаща вода за 20 минути възможно най-скоро след нараняването. Лед, ледена вода или кремове и мазни вещества като масло не се препоръчват.

След изгаряне е важно телесната температура да се поддържа в нормални граници. При охлаждане на голяма зона от изгаряне при малки деца и по-възрастни съществува риск от хипотермия.

Кога се налага медицинска намеса?

Посещение в спешен медицински център се препоръчва при:

По-големи изгаряния, които надвишават размера на ръката.

Дълбоки изгаряния, без значение от техния размер, при които кожата е бяла или овъглена на вид.

Четете повече в Puls.bg.