Внимавайте с белината, може да причини сериозно изгаряне

Засегната повърхност по тялото трябва незабавно да бъде измита с обилно количество вода

24.02.2023 | 12:24 Редактор: Вяра Димова
Внимавайте с белината, може да причини сериозно изгаряне

Белината, позната в домашния бит, се използва за почистване на различни повърхности и унищожаване на микроорганизми върху тях. Активната съставка в нея е натриевият хипохлорит. Той представлява корозивен химикал, получен при смесването на хлор и натриев хидроксид.

Често белината е причина за сериозно химическо изгаряне, което се характеризира с болезнени червени рани или сериозно раздразнение на кожата, очите, носа или устата. Засегнатата повърхност трябва незабавно да бъде измита с обилно количество вода. Ефектите върху кожата зависят от нейната чувствителност, продължителността на експозицията и количеството белина, което е попаднало върху нея.

Болката или сърбежът, които продължават повече от три часа след контакта с белина, трябва да се наблюдават внимателно. При появата на симптоми като гадене, повръщане, замаяност, дезориентираност, припадък, бледост на кожата, учестено дишане и пулс се налага незабавно посещение на спешно отделение, тъй като те могат да бъдат индикация за настъпване на шок.

Когато белината попадне в очите се появява усещане за парене и щипане. При контакт на прозрачната течност в очите, която съдържа протеини, с белина се образува киселинно съединение. След попадане на белина в окото, засегнатият трябва незабавно да посети офталмолог, който да направи обстоен преглед и да предпише медикамент, под формата на капки, при необходимост.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay