Внимавайте с използването на препарати - как да се предпазим от бактерии в банята?

Дръжте четката за зъби далеч от тоалетната

04.01.2023 | 20:31 Редактор: Искра Ангелова
Внимавайте с използването на препарати - как да се предпазим от бактерии в банята?

Мокрото помещение във всеки дом е едно от местата, където не би трябвало да има компромис с хигиената. Но колкото и добри домакини да сме, понякога в банята могат да се натрупат упорити замърсявания, които остават скрити от погледа. Те от своя страна могат да причинят натрупването на бактерии и гъбички, които могат да повлияят негативно на нашето здраве.

За да предпазим себе си и семейството си от зарази, е необходимо да направим повече. Ако и вие сте на същото мнение, в следващите редове ви предлагаме няколко малки хитринки как да се предпазите от бактерии и гъбички в банята. Ето ги и тях:

Дръжте четката за зъби далеч от тоалетната

Опитайте се да държите четката за зъби на разстояние от поне 120 см от тоалетната чиния. Също така имайте предвид, че когато миете ръцете си, пръски от мръсна вода и сапун също могат да попаднат върху четката. Добра идея е, ако я поставите на държач или пък я съхранявате в шкафа на банята. Не забравяйте преди всяко пускане на водата да сложите капака на тоалетната чиния - така ще се предпазите от освобождаване на фекални вещества и тоалетна вода във въздуха.

Мийте ръцете си по-продължително

Има едно много просто правило, което гласи: "Ако не можете да кажете азбуката, докато си миете ръцете, значи не го правите достатъчно дълго". Следващия път, когато посещавате банята, припомнете си тази проста максима. Можете дори да научите децата си да го правят. Ето ви идея как да направите миенето на ръце забавно. Не забравяйте да започнете първо с намокрянето на ръцете, а след това с нанасянето на сапуна. Направете пяна и търкайте дланите, горната страна на ръцете и между пръстите за около 20 секунди. Изплакнете и сте готови.

Внимавайте с използването на препарати

Някои химикали в почистващите препарати могат да причинят алергии и да обострят астматичните пристъпи. Обърнете внимание на това кой продукт за какво се използва. Също така можете да потърсите и по-леки, биоформули, с които можете да поддържате хигиената у дома, без да рискувате вашето здраве и това на семейството ви. Бъдете внимателни и ако имате домашен любимец или малко дете. Важно е да се отбележи, че повърхностното почистване и отстраняване на мръсотия и частици не е същото като дезинфекцията им, която всъщност отстранява вируси и бактерии.

Не използвайте гъбата за тяло прекалено дълго

Напоследък измиването с гъба стана част от вечерната душ рутина. За съжаление обаче гъбите имат способността да задържат микроби и гъбички. Затова се  препоръчва смяната им на всеки три седмици. Уверете се, че ги дезинфекцирате ежеседмично в разтвор от вода и белина. Ако използвате гъба от изкуствена материя, подменяйте я на всеки два месеца. Избягвайте съхраняването ѝ под душа - влажната среда насърчава развитието на бактерии.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.