Какви промени се появяват при стареенето на кожата?

Излагането на слънчева светлина причинява загуба на колагенови влакна

06.04.2023 | 11:46 Редактор: Михаела Димитрова
Какви промени се появяват при стареенето на кожата?

Процесите на стареене са естествена част от измененията, които настъпват в кожата и всички останали структури на тялото с напредване на времето. Характерна е появата на бръчки, загубата на еластичност и тонус на кожата, което се дължи на промените в телесната маса, нарушената хидратация и нарушенията в интегритета на връзката между епидермиса и дермата. Стареенето на кожата включва много промени, които се появяват в резултат на действието на комбинация от екзогенни и ендогенни фактори. Множество механизми участват в този процес, сред които гликиране, натрупване на свободни радикали, промени в клетъчния цикъл и молекуларни изменения.

Излагането на слънчева светлина причинява загуба на колагенови влакна, което уврежда връзката между епидермиса и дермата. Класифицирани са следните видове стареене на кожата:

Вътрешно стареене - то се характеризира със загуба на еластичност, поява на фини бръчки, загуба на цвят на кожата, промяна в нейния тен, както и понижена хидратация. Това се дължи на изменения в тъканите, изграждащи кожата, поради понижаване на популациите на мастоцитите и фибробластите, но също и поради понижено производство на колаген.

Външно стареене - то може да се дължи на прекомерно излагане на слънчева светлина или други външни фактори, каквито са прооксидантите и антиоксидантите. Те влияят на клетъчното възобновяване чрез промяна в невро-ендокринните и имунните механизми. Този вид стареене оставя най-видими белези в областта на лицето и шията.

Повече по темата четете в Puls.bg

Снимка: Pixabay