Какви са ползите от меда за кожата ни?

Има мощни ексфолиативни свойства, които осигуряват отстраняване на мъртвите клетки

14.03.2023 | 20:31 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са ползите от меда за кожата ни?

В естествени условия медът се образува под действието на ензимни процеси и живи бактерии, които осигуряват производството на тази ценна храна. Медът притежава и множество ползи за здравето на кожата. Намира приложение за облекчаване на акнето, ускоряване на процесите на възстановяване на кожата и изравняване на нейния тен. Съдържа множество ценни съставки, които са от важно значение за лечение на акне или автоимунни заболявания, каквито са екземата и псориазиса. Дори прекомерният растеж на гъбичките от рода Candida по кожата може да бъде ограничен чрез мед.

Суровият мед осигурява възстановяване на баланса на микробиома и популациите на бактериите по кожата. Той ускорява процесите на възстановяване на кожните клетки. При наличие на зачервявания или обостряния на екзема се препоръчва локално приложение на мед, за да се потуши възпалението.

Медът има и мощни ексфолиативни свойства, които осигуряват отстраняване на мъртвите клетки и придаване на сияен вид на кожата. Той притежава естествено съдържание на полезни бактерии, които позволяват активиране на имунната система. Това допринася за справяне с възпалението и зачервяването по кожата, както и отстранява образуваните петна.

Прочетете повече на Puls.bg

Снимка: Pixabay