Лесно можем да избегнем запека и да предпазим черния дроб от омазняване

Диетичните фибри, особено разновидността им в течна форма, имат много ползи за здравето

28.04.2023 | 13:18 Редактор: Елеонора Танева
Лесно можем да избегнем запека и да предпазим черния дроб от омазняване

Все по-често срещана е диагнозата чернодробна стеатоза или омазнен черен дроб. Диетичните фибри, особено разновидността им в течна форма, имат важно значение за намаляване нивата както на общия, така и на LDL фракцията. Редовната консумация на разтворими фибри се свързва с 5-10% намаление нивата на общия холестерол и LDL холестерола.

Фибрите на практика не се усвояват в стомашно-чревния тракт, като така не се подлагат на смилане. Този факт обяснява и важната им роля за храносмилането.

Хроничният запек, който е едно от сравнително честите оплаквания при съвременния човек, свързани със стомашно-чревния тракт, може да бъде свързан с грешки в диетата (бедна на влакнини), напреднала възраст, оскъден прием на течности, прием на някои медикаменти, понижен хранителен прием, някои когнитивни увреждания, както и не на последно място – следствие на хроничната употреба на слабителни средства.

При диабетиците, които включват повече влакнини в менюто си, е налице леко понижаване на нивата на глюкоза, особено при редовен прием на фибри.

Четете повече по темата в puls.bg.