Човешкото сърце има ресурс да работи 150 години - избягвайте тези храни

Плодовете не се препоръчват на хора с разширени вени

07.04.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Човешкото сърце има ресурс да работи 150 години - избягвайте тези храни

Човешкото сърце има ресурс да работи 150 години, стига да не му пречим. То не обича стрес, мазна храна, алкохол – неща, които съвременният човек му поднася в изобилие. Ако е трудно да се справим със стреса, то можем да повлияем поне на храненето и навиците си.

На първо място е добре да ограничим мазното месо. Можете да си доставите белтъчини и от растителни храни като авокадо, ядки, бобови, зехтин. 

Кафето може да доведе до образуване на тромби и повишаване на холестерола. Образуват се плаки, които стесняват и запушват кръвоносните съдове. Затова го ограничете до разумни количества. 

Колкото и странно да звучи, елдата също не се препоръчва в прекалени количества. За тази храна се твърди, че е полезна, защото съдържа витамини от групи A, D, C, E, както и всички от група B, и подобрява съсирването на кръвта. Но ако я ядете твърде често, възниква риск от тромбоза, пише "Труд".

Храна, която подобрява съсирването на кръвта заради наличието на витамин К, са бананите. Те обаче имат високо съдържание на прости захари и могат да повишат нивата на глюкозата и така да доведат до кръвни съсиреци. Затова тези плодове не се препоръчват на хора с разширени вени, тромбофлебит и хипертония, на прекаралите инфаркт или инсулт.

Снимка: pixabay