Нов медикамент се бори срещу високия холестерол

В проучване са участвали почти 14 000 души

26.03.2023 | 16:30 Редактор: Михаела Димитрова
Нов медикамент се бори срещу високия холестерол

Нов медикамент, не от групата на статините, редуцира нивата на холестерола, показва скоро приключило проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Бемпедовата киселина е инхибитор на аденозин трифосфат-цитрат лиаза (ACL) и е първото от рода си лекарство. Действа като предотвратява синтеза на холестерол в черния дроб. 

За да разберат дали лекарството е ефективно за понижаване на холестерола, изследователите са провели проучване с участието на почти 14 000 пациенти, които не могат или не желаят да приемат статини. 

Статините са тривиалните медикаменти, използвани в медицината за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, включително инфарт и инсулт. 

Всички включени в проучването пациенти са имали анамнеза за или са били с висок риск от от сърдечносъдово заболяване. Около 7000 души са приемали от новия медикамент, а останалите са били на плацебо.

След три години проследяване изследователите са установили, че приемалите бемпедова киселина имат 21% по-голям спад в нивата на холестерола, отколкото тези от плацебо групата. При тях се е отчел и по-нисък риск от сърдечносъдови инциденти.  

Повече прочетете на Puls.bg

Снимка: Pixabay


2
1 rate up comment rate down comment 0
Поля
преди 11 месеца
Предписва ли се в България? Има ли го в българската аптечна мрежа? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Лиляна Дебрелиева
преди 11 месеца
Има ли го това лекарство в търговската мрежа и под какво Им е. Сигнализирай за неуместен коментар