С тези храни можем да си помогнем срещу тромбофилията

Кръвните съсиреци могат да се движат свободно в кръвоносната система, което ги прави особено опасни

03.04.2023 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева
С тези храни можем да си помогнем срещу тромбофилията

Тромбофилията е вродено (генетично) или придобито (имунологично) състояние, при което се наблюдава дисбаланс на протеините в кръвта, известни като фактори на съсирване, които контролират образуването на кръвен съсирек. Тромбофилията е състояние, при което кръвта има повишена тенденция да се сгъстява и има риск от образуване на съсиреци. 

Повечето хора, страдащи от тромбофилия, нямат симптоми. Симптоми може да се появят, когато вече е на лице съсирек и според това къде се намира той, може да се наблюдават следните признаци:

  • Болка, подуване, парене, зачервяване – при съсирек в ръце или крака;
  • Болки в стомаха, повръщане, диария – при съсирек в корема;
  • Недостиг на въздух, замаяност, болка, потене – при съсирек в сърцето;
  • Недостиг на въздух, кашлица, болка в гърдите – при съсирек в белите дробове;
  • Проблеми със зрението, главоболие, затруднен говор – при съсирек в мозъка. 

Кръвните съсиреци могат и да се движат свободно в кръвоносната система, което ги прави особено опасни, тъй като могат лесно да достигнат до жизненоважните органи.

Освен прием на медикаменти за превенция образуването на съсиреци може да се обърне внимание и на храната, която се приема. 

За да намалите риска от възпаление и образуване на кръвни съсиреци, ограничете приема на следните храни:

  • Рафинирани, преработени храни като бял ориз, бял хляб, сладкиши;
  • Пържени храни, фаст фуд;
  • Газирани и подсладени напитки;
  • Червено месо, колбаси и всякакви преработени меса;
  • Трансмазнини като маргарин, палмово масло

Има конкретни храни, хранителни вещества и билки, които спомагат за разреждане на кръвта. Такива са джинджифил, куркума, чесън, гинко билоба, алое, вечерна иглика, мелатонин, витамин Е (3).

Четете повече по темата в puls.bg.