Яжте лук, за да предотвратите риска от рак и да намалите холестерола

Лукът намалява леталитета заради онкологични заболявания

17.12.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Яжте лук, за да предотвратите риска от рак и да намалите холестерола

Консумацията на лук намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, ларинкса, яйчниците, хранопровода, устната кухина и фаринкса. Това показват проучвания, които измерват консумацията на една до седем порции лук на седмица.

Изследователски екип от Холандия е установил обратна връзка между консумацията на лук и случаите на рак на стомаха. Също така се оказва, че лукът намалява леталитета заради онкологични заболявания. Лукът може да действа на различни етапи от развитието на рака. Проучванията са показали, че екстрактът от лук може да инхибира процесите на мутация, които предизвикват рак и да намали растежа и развитието на раковите клетки.

Лукът съдържа съединения, които влияят на различни сърдечносъдови рискови фактори. Установено е, че някои от съставките в лука имат способността да намаляват агрегацията на тромбоцитите в лабораторни условия. Този процес увеличава риска от тромбоза и е свързан с повишен сърдечносъдов риск.

Скорошно проучване е показало, че консумацията на суров лук в продължение на шест седмици значително понижава нивата на триглицеридите в кръвта. Това действие се дължи на съдържанието на серни съединения и флавоноиди. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay