Яжте чесън, за да се предпазите от сърдечносъдови заболявания и рак

Две скилидки чесън на ден доставят необходимите вещества, които имат антиканцерогенен ефект

18.11.2022 | 22:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Яжте чесън, за да се предпазите от сърдечносъдови заболявания и рак

Проспективни и епидемиологични проучвания са показали, че високата консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други хронични заболявания. Установено е, че консумацията на зеленчуци като чесън, лук, див лук, пресен лук, праз има защитен ефект срещу множество различни заболявания.

Защита срещу рак

Чесънът забавя развитието на някои видове рак, тъй като предпазва тялото от действието на канцерогените, но и предотвратява растежа на раковите клетки. Чесънът съдържа съединения, богати на сяра, които придават неговите защитни свойства. Две скилидки чесън на ден доставят необходимите вещества, които имат антиканцерогенен ефект. 

Метаанализ от 18 епидемиологични проучвания, публикувани между 1966 и 1999 г., е показал 30% намаление на риска от колоректален рак и около 50% намаление на риска от рак на стомаха при висока консумация на чесън - средно 18 g суров или варен чесън на седмица - шест скилидки.

Сърдечносъдово здраве

Американската сърдечна асоциация - AHA препоръчва висока консумация на плодове и зеленчуци, както и консумация на пълнозърнести зърнени продукти и нискомаслени млечни продукти с цел защита на сърдечносъдовото здраве. Чесънът е храна с кардиопротективен ефект, заедно с ядките, соята, бобовите растения и чая и следователно консумацията му е препоръчителна за превенция на сърдечносъдови заболявания. 

Проучванията, които оценяват ефекта на чесъна върху рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания - кръвно налягане, нива на холестерол и кръвна захар, са били проведени при прием на добавки или екстракти от чесън, за да се оцени ефектът на активните съставки. Проучванията са показали леко понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Други проучвания са проследили ефекта от консумацията на 3 g и 10 g пресен чесън дневно в продължение съответно на 16 и 8 седмици върху нивата на общия холестерол. Резултатите са показали, че дневната консумация, еквивалентна на 2 g до 5 g суров чесън или 10 g до 15 g варен чесън, е необходима за намаляване на сърдечносъдовия риск и нивата на общия холестерол и триглицеридите.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay