Кога въвеждаме млечните продукти в храненето на бебето?

Маслото става част от захранването около шестия месец

17.04.2023 | 16:37 Редактор: Вяра Димова
Кога въвеждаме млечните продукти в храненето на бебето?

Млечните продукти са основна хранителна група, източник на протеини. Освен това, млякото и всички млечни продукти са традиционна храна за нашата трапеза и неминуемо ще присъстват и в менюто на нашето дете. До около 3-годишна възраст млечните продукти заемат значителна част от менюто на бебето и малкото дете както в чистата им форма, така и под формата на печива и кремчета.

Въпреки неоспоримите им качества млечните продукти спадат към групата на алергените, поради което тяхното въвеждане трябва да бъде внимателно и постепенно.

Първият млечен продукт, с който бебето се запознава обикновено е маслото, което става още в началото на захранването – приблизително около шестия месец. В началото маслото се добавя към зеленчуковото пюре в количество колкото лешник. Максималното количество масло, което може да се добави към храненето е не повече от 1 ч.л. на 100 грама пюре.

Сиренето е следващият млечен продукт, който се добавя към бебешкото хранене. Педиатрите препоръчват това да става между осмия и деветия месец. Преди да предложите сирене на малкия човек трябва да знаете, че то трябва да е отлежало, в никакъв случай прясно и задължително обезсолено.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay