Знаете ли правилната схема при захранване на бебето? Eто няколко съвета

Първото пюре на бебето трябва да бъде еднокомпонентно

20.02.2023 | 23:03 Редактор: Вяра Димова
Знаете ли правилната схема при захранване на бебето? Eто няколко съвета

Захранването на бебето върви по различни схеми в зависимост от това коя група хранителни вещества ще бъдат представени първи на бебето. Различните специалисти предпочитат различни схеми и не може да се каже, че една от тях е най-правилна. По-скоро някои от схемите имат повече предимства пред другите.

Важно нещо, което винаги трябва се спазва, е първото пюре на бебето да бъде еднокомпонентно, т.е. да съдържа един вид зеленчук, каша с едно зърно, един вид плод и т.н. Въвеждането на всяка следваща нова храна също трябва да се случва по единично, т.е. въвеждането на две нови храни, които детето не е опитвало не бива да се случва. Новата храна може да бъде въведена като бъде добавена в малко количество към вече въведена такава.

Ето и някои от най-често прилаганите схеми за захранване, препоръчвани от педиатрите:

Плодов сок, плодово пюре, зеленчуково пюре, каша, месно пюре. Въпреки, че все още се практикува, този метод вече е остарял. Започвайки със сокове от 3-4 месец, както се препоръчваше преди години, е възможно да раздразним стомахчето и да засилим коликите. 

Каша, зеленчук, жълтък плод, месо. Този метод се препоръчва при бебенца, които наддават по-вяло. Кашите са по-калорични и въвеждането им бележи покачване на теглото. Първата каша трябва да е обогатена с желязо и да бъде еднокомпонентна, подходяща е оризовата (безмлечна), тъй като тя е хипоалергенна.

Зеленчук, месо, жълтък, каша, плод. Според повечето педиатри това е най-добрият вариант на въвеждане на храните. Тук месото се въвежда по-рано, а то е важен източник на протеини и желязо.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay