Как да облекчим дискомфорта на бебето си от колики?

Около 50% от новородените по света изпитват подобни болки

05.12.2022 | 22:42 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да облекчим дискомфорта на бебето си от колики?

Често лекарите се шегуват, че коликите са шестбуквена дума, която заменя "не знам какво му е на бебето". Коликите са физиологично състояние, през което преминават всички здрави бебета от раждането до около третия месец от живота им. В буквален превод от гръцки "колика" означава болка в дебелото черво.

По данни от педиатрични асоциации по света от колики страдат около 50% от новородените. Важно е родителите да знаят, че това състояние е част от нормалното развитие на бебето и се дължи на незрялата му храносмилателна система. Т.е. периодът на коликите е периодът, в който храносмилателната система съзрява и свиква да преработва поетата храна. Много често го наричат адаптационна криза или адаптационен период, а не колики.

Факт е, че детето изпитва дискомфорт и болки, което води след себе си много плач и притеснения от страна на родителите. За жалост, все още не е създадено универсалното антиколик лекарство, което да премахне дискомфорта на бебето. И все пак има какво да се направи, за да го облекчим поне малко.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay