Най-честите заболявания на гръбначния стълб и как да се справим с тях

С напредването на възрастта зачестяват случаите

30.03.2023 | 13:18 Редактор: Михаела Димитрова
Най-честите заболявания на гръбначния стълб и как да се справим с тях

С напредването на възрастта зачестяват и случаите на редица възможни заболявания на гърба. По-честите от тях обикновено са свързани с остеопороза и дегенеративни промени, които засягат междупрешленните дискове и други структури.

Фрактури на гръбначния стълб

Жените над 70 години имат повишен риск от остеопорозна фрактура, която може да доведе до постоянна, натрапчива болка в гърба и дискомфорт, които е възможно да повлияят на ежедневните дейности. Вертебралните (засягащи гръбначния стълб) фрактури са най-честият тип остеопоротични фрактури. Понякога болката в гърба, която е резултат от фрактура на прешлен, имитира симптоми на други нарушения. Остеопорозата е заболяване на костите, което засяга по-специално жените след менопауза.

Операция на фрактури на гръбначния стълб

Около една четвърт от случаите на фрактури при остеопороза не се повлияват добре от консервативни грижи, като физикална терапия, лекарства или просто изчакване. Затова, ако болката е силна и не се подобрява с консервативни мерки, тогава може да се наложи обмисляне на операция.

Хиперкифоза

Фрактурите на прешлените често водят до отклонение в гръбначния стълб, наречено хиперкифоза, известна също като хиперкифоза, свързана с възрастта. Докато хиперкифозата може да бъде причинена от редица фактори при около една трета от случаите, тя е резултат от гръбначни фрактури при по-възрастните лица. Както подсказва името, хиперкифозата е деформация, при която нормалната кифотична извивка (разположена в горната и средната част на гърба) става прекомерна.

Дегенеративно заболяване на междупрешленните дискове

Дегенерацията на гръбначните структури е донякъде неизбежна с напредването на възрастта. Възможно е да възникне във всяка от структурите, които изграждат гърба, включително дискове, кости, стави, връзки, мускули, нерви и др. В повечето случаи нехирургичното лечение може да облекчи болката в гърба и да подобри физическата дейност.

Прочетете повече по темата на Puls.bg

Снимка: Pixabay