Какво е "нервен стомах" и какво го провокира?

В 70% от случаите психичните нарушения играят роля за възникване на подобни проблеми

13.03.2023 | 12:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Какво е

По време на определени емоционални състояния като гняв, тревога, страх, вълнение, безпокойство, стрес, нетърпеливо очакване, човек може да почувства някои необичайни усещания в коремната област. Хората често наричат тези стомашно-чревни симптоми, предизвикани от силни емоции, "нервен стомах". 

Въпреки че е доказано, че в 70% от случаите психичните нарушения играят роля за възникване на подобни проблеми, "нервен стомах" не е подходящ медицински термин за каквото и да е медицинско състояние.

Етиология

Ясно е, че емоционалният фактор като психични травми, хроничен стрес, отрицателни емоции играят основна роля за синдрома на нервен стомах. Друга честа причина са нарушения в режима на хранене и честата злоупотреба с алкохол.

Интересно наблюдение е т.нар. тахигастрия (увеличаване на перисталтичните вълни от 3 на 8 в мин.), като вместо нормални, се наблюдават ретроградни перисталтични вълни. Синдромът на нервен стомах не се дължи винаги на този феномен, защото той не се наблюдава при всеки случай.

Клиника

Различни признаци и симптоми могат да се разглеждат като нервен стомах. Освен това тези симптоми могат да се дължат на различни психологически и физиологични състояния.

  • Метеоризъм: Прекомерното образуване на газове също може да е характерно за нервния стомах.
  • Оригване: Оригването е акт на изхвърляне на газовете, намиращи се в горната част на храносмилателния тракт, през устата. Прекомерното оригване може да се приеме за симптом на нервен стомах.
  • Подуване на корема: Подуването на корема се отнася до състояние, при което човек има усещане за пълнота или стягане в стомаха. В някои случаи може да се наблюдава и видимо подуване на корема, причинено от натрупване на газове.
  • Промени в апетита: Нервният стомах може да доведе до потискане на апетита.
  • Киселини: Киселините се отнасят до болка и парене в областта на гърдите, която се причинява от рефлукс на киселина от стомаха в хранопровода. В някои случаи киселината може да достигне дори до гърлото и устата. Киселинният рефлукс обикновено отшумява от самосебе си в рамките на няколко часа, но може да бъде хроничен при състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест.
  • Коремна болка: В някои случаи на това състояние източникът на коремната болка може да е стомахът.
  • Спазми: Спазми в стомаха или червата могат да се появят и при нервен стомах.
  • Гадене и повръщане: Гаденето и повръщането се наблюдават много често при различни стомашно-чревни разстройства.
  • Промени в активността на червата: Нервният стомах може да се характеризира с промени в активността на червата. Възможно е да се появят диария, запек и промени в желанието за изхождане.

Важно е да се подчертае, че хората реагират различно на емоционални събития. Следователно не при всички ще се наблюдават сходни промени в активността на червата в отговор на емоционални фактори.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Pixabay