Оригването - естествен процес или не толкова безобидно състояние

Аерофагията може да се разглежда като функционално заболяване на стомаха

19.02.2023 | 13:00 Редактор: Петя Кръстева
Оригването - естествен процес или не толкова безобидно състояние

Оригването и метеоризмът може да се смятат за некултурни, особено на обществени места, но те са естествени телесни процеси, които обикновено са доброкачествен (макар и забавен) ефект от храненето. tова може да се обясни с отделянето на газове от химичните реакции, свързани с храносмилането. Друго възможно обяснение за оригването обаче е не толкова безобидно състояние, наречено аерофагия, която буквало означава "преглъщане на въздух". 

Несъзнателното преглъщане на въздух по време на хранене се случва и у здрави хора, без да предизвиква никакви оплаквания. Предполага се дори, че малкото количество въздух подпомага доброто смесване на храната. 

Аерофагията може да се разглежда като функционално заболяване на стомаха, тъй като стомашните симптоми при това състояние имат водещо значение. Извън акта на гълтане горният езофагеален сфинктер е затворен, с което се предоставя проникването на въздух от устната кухина в хранопровода. По време на хранене сфинктерът се отваря и тогава прониква несъзнателно известно количество въздух в хранопровода и след това в стомаха.

За преглъщането на по-голямо количество въздух допринасят бързото хранене, недоброто сдъвкване на храната, дишането с отворена уста, лошо поставени зъбни протези, пушенето, употребата на газирани напитки, дъвченето на дъвка,  преглъщането на голямо количество слюнка.

Четете повече по темата на puls.bg

Снимка: Pixabay