Погрижете се за чревното си здраве, консумирайте фибри и пребиотици

От него зависят имунната система, деленето на клетките и мозъчната функция

17.02.2023 | 12:26 Редактор: Петя Кръстева
Погрижете се за чревното си здраве, консумирайте фибри и пребиотици

Доброто състояние на червата е от много по-голямо значение за цялостното здраве, отколкото повечето хора предполагат. От него зависят имунната система, деленето на клетките, мозъчната функция, предпазването от хронични и възпалителни заболявания, водещи до преждевременно стареене и смърт.

Микробиомът на червата има стотици функции, които оказват влияние върху здравословното състояние на организма и качеството на живот. Той се състои от полезни и вредни бактерии, чийто баланс е от изключително значение за правилното протичане на функциите в тялото. Здравословният баланс между тези бактерии е важен за имунната система.

Кои са най-добрите хранителни вещества, от които червата и полезните бактерии в тях се нуждаят, за да функционират правилно?

Фибри

Фибрите са от ключово значение за функциите на червата. Те подхранват полезните бактерии в тях и спомагат за подобряване на движенията на червата, усвояването на хранителните вещества, забавят повишаването на кръвната захар, допринасят за нормалното изхождане. Най-добрите източници на фибри са банани, ябълки, аспержи, горски плодове, ленено семе, броколи, чесън, овесени ядки, лук, листни зеленчуци, домати, бобови растения.

Пребиотици

Пребиотиците са разтворими фибри, които се усвояват и смилат в червата. Необходими са на чревните бактерии, за да са добре подхранени и правилно функциониращи. Пребиотиците стимулират здравето на полезните бактерии и подобряват техния брой и функционалност. Сред най-добрите източници са ечемик, лук, чесън, праз лук, мед, ленено семе, водорасли, пълнозърнести храни, зеленчуци, гъби, аспержи, зеле, броколи, ябълки, овесени ядки, банани, нахут, диня.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay