Кога е правилното време за тренировка?

Проучвания показват, че физическата активност понижава риска от множество заболявания

12.03.2023 | 21:34 Редактор: Михаела Димитрова
Кога е правилното време за тренировка?

Активните тренировки подпомагат за поддържането на доброто здраве на хората, както и за техния външен вид и тегло. Според редица проучвания физическата активност понижава риска от множество заболявания като диабет, инсулт, остеопороза, повишено кръвно налягане, както и други сърдечносъдови нарушения.

С помощта на in vivo модел изследователите от Института Каролинска в Швеция установяват, че сутрешните упражнения помагат повече за изгарянето на мазнините и поддържането на телесното тегло, в сравнение с тренировките в по-късните часове на деня. Това се дължи на специфичните молекулни процеси, които протичат в различни етапи от денонощието.

Тези молекулни процеси спомагат за адаптацията на живия организъм. Те определят телесната температура, по какъв начин ще се промени кръвното налягане в различните ситуации, кои хормони ще се освободят, бдителността и много други.

След проведените от тях анализи, учените стигат до извода, че по-ранните тренировки повишават експресията на гени, участващи в разграждането на мастната тъкан, както и на някои други функции, свързани с по-голяма скорост на метаболизма.

Метаболизмът представлява съвкупност от биохимични процеси, отговорни за обмяната на веществата, при всички живи организми. В резултат на тази обмяна се получава необходимата за клетките енергия.

Периодът за изпълнение на отделните видове физическа активност е важно за енергийния баланс на тялото и за подобряване и оптимизиране на възможните ползи за здравето.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay