Какво е скотомът и кога се появява?

В много случаи пациентите не знаят, че имат абнормно появили се слепи петна

27.02.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Какво е скотомът и кога се появява?

Скотомите представляват зони от зрителното поле, в които зрението липсва. Те могат да бъдат разположени в различни части на полето - централна, парацентална и периферна.

Зрението се формира, когато светлината премине през роговицата и лещата и достигне до най-вътрешния слой на очната ябълка - ретината. Ретината е изградена от фоточувствителни елементи и нервни влакна, при чието увреждане в дадена област не може да се формира образ. Това води до изчезване на част от зрителното поле - образува се скотом.

Нормално всеки човек има физиологичен скотом, който представлява проекцията на диска на зрителния нерв, наречен скотом на Мариот. Патологичните скотоми, от друга страна, се появяват в резултат на някаква травма или заболяване.

В много случаи пациентите не знаят, че имат абнормно появили се слепи петна. Това се дължи на възможността на мозъка да запълва информацията за липсващия образ. Тази функция на мозъка - сливане на образи, се означава с понятието фузия.

Видът скотом, както и неговото лечение, зависят от причината довела до неговата поява. Понякога загубената зона от зрителното поле може да се дължи на мигрена, прием на определени медикаменти или склеротерапия.

Заболявания като макулна дегенерация свързана с възрастта, диабетна ретинопатия, оптична невропатия, атрофия на оптичния нерв, както и глаукома могат да доведат до появата на скотом.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay