Как мръсният въздух влияе на зрението ни?

Зрителната система е много чувствителна към промените на околната среда

26.04.2022 | 10:14 Редактор: Ваня Кузманова
Как мръсният въздух влияе на зрението ни?

Зрителната система е много чувствителна към промените в околната среда, защото е в непрекъснат контакт с нея. Въпреки това е реакцията, която очите проявяват, спрямо замърсителите в околната среда и варира в голяма степен.

Възможна е липсата на ясно изразена симптоматика, но понякога се наблюдава силно дразнене или хронична болка. Степента на причинения дискомфорт, зависи от нивата на въглеводороди и азотен оксид, съдържащи се в заобикалящия хората въздух. Въглеводородните химикали, за които е известно, че причиняват силно дразнение върху зрителния апарат включват С4 и С5 олефини. 

Най-честият причинител на замърсяването във въздуха са автомобилите. Дразнението в очите се появява при контакт след около 4 часа. Някои от най-често срещаните замърсители на въздуха в големите градове са въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид, арсен, азбест, бензол, олово, хлорофлуоровъглеводороди, прахови частици, диоксин и други.

Те могат да причинят различни симптоми, които да засегнат зрителния апарат - усещане за парене и зачервяване, дразнене, сълзене, алергия с придружаващ силен сърбеж, зачервяване, секрет, подуване на очите или затруднено отваряне на очите.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК