България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Дишаме мръсен въздух - до какви проблеми води и как може да ги избегнем

Коментар на Пламен Таушанов и Ренета Илиева в "България сутрин"

29.03.2021 | 08:45 Редактор: Жаклина Иванова

"Въздухът, който дишаме, не е много добър. Нарушават се нормите на ЕС в България. Като препоръката на Световната здравна организация - тези нива, които са разрешени от ЕС, трябва да бъдат два пъти по-ниски. Това е поредният доклад, по който се вижда, че положението в България не е много добро", заяви Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация на пациентите в студиото на "България сутрин".

"През 2018 г. направихме едно проучване с 432 европейски града, като се заложи на няколко мерки. Оттам стана ясно, че всеки един европейски жител губи от социален разход 1250 лева годишно. Тази сума се изчислява на преки загуби, като болничен престой или косвените, които са свързани със здравеопазването. От това мащабно проучване стана ясно, че един гражданин в София губи годишно от тези социални разходи 2 073 евро", заяви Ренета Илиева - координатор по проекта на Българска асоциации за закрила на пациентите. 

Таушанов акцентира, че те са много повече от тези в Мюнхен, Брюксел и други. По думите му в България умират годишно около 15 000 души, според СЗО, а от Ковид-19 за 1 година - 12 000. 

"Тяхната смърт се вижда. Още през 2018 година показахме, че маските, които са най-ефективни срещу прахови частици, са FFP3. СЗО сега ги препоръчва", допълни той.

"Заразяването продължава - има над 10 000 хоспитализирани. Основно се усложняват сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания - всичко, което е свързано с частична или постоянна експозиция на фините прахови частици. Ако се носят тези маски, може да се намалят вредите от въздействие", категоричен е Таушанов.  

Ренета Илиева посочи пред Bulgaria ON AIR, че този път в доклада се набляга на политиките, които се правят на местно и национално ниво. 

"Има 5 препоръки, които могат да бъдат приложени, които работят вече в други европейски градове - споделяне на автомобили, препоръки за паркиране, за пешеходци и т.н. Тези елементи работят и успяват да намалят праховите частици и азотния диоксид", допълни тя. 

По думите на Илиева, ако тези 5 мерки бъдат приложени, с 40-50% могат да бъдат намалени вредните оксиди. Tя отбеляза, че специално за София липсва измервателната апаратура и че не може да се направи проучване на градско ниво. 

"В България най-замърсеният въздух е в 6 големи града. Буферните паркинги са на доста неудобни места. Не се прави нищо, за да се спре потокът на автомобили", подчерта Таушанов. 

"Има една легенда, която се разпространява от Столична община, че замърсяването от транспорт е само 7%, което не е вярно. В Европа замърсяването от двигателите е 50%. Ако е само 7%, защо се предвиждат инвестиции в транспорт от 80%", каза той. 

Основната препоръка е да се спрат колите и да се дадат по-добри алтернативи. 

"Делът на 15-годишните автомобили в България е 75%. Няма никакви стимули един млад човек да си купи електроавтомобил. В Румъния дават по 10 000 евро субсидия на гражданин, за да си закупи електромобил", заяви още Илиева.  

Съсредоточаваме се около това какъв е трафикът, какви са местата за паркиране, къде са пешеходните алеи. Други неща, които са важни, са наличие на пътна инфраструктура, правила и условия за паркиране. 

"В таблицата има 28 показатели, в тях много ясно е изяснено всичко. Ако общините са в час, те могат да следят къде се развиват добре и къде не", допълни Илиева пред новите лица на сутрешния блок Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Защо?! Толкова ли е трудно, кой го прави? Сигнализирай за неуместен коментар