Внимание: С мръсния въздух вдишваме коктейл от болестотворни частици

Симптомите при алергия могат да бъдат сбъркани с тези при Ковид-19

29.03.2021 | 08:13 Редактор: Тодор Петров

Мръсният въздух крие сериозни опасности за здравето ни. Частиците, които вдишваме, могат да бъдат предпоставка за появата на болести или да влошат текущото ни състояние.

"Не си даваме сметка, но ние през цялото време вдишваме един коктейл от частици, които са свързани с различни болестотворни ефекти", посочи специалистът по клинична алергология - проф. Тодор Попов

От голямо значение е големината на фините прахови частици. Съвсем малките, които са под микрон, влизат в тялото и излизат с дишането. Големите от 10 микрона се задържат в горните дихателни пътища, носната кухина, гълтача и гръкляна. Но средните от два и половина микрона могат да влязат в тялото и да останат в белия дроб.

"Като влязат в долните дихателни пътища пък са особено опасни за самите белодробни структури, там където се обменят газовете между атмосферата и вътрешността на организма. Това са алвеолите, това е истинската част от белия дроб, където се отразяват най-зле тези ефекти от фините прахови частици", обясни проф. Попов.

Симптомите при алергия могат да бъдат сбъркани с тези при инфекциозно заболяване на дихателните пътища, включително и Ковид-19. При наличие на оплаквания е препоръчително пациентите да търсят своевременно лекарска помощ. 

"Общопрактикуващия лекар вече трябва да прецени доколко при пациента му има симптоми, свързани може би с цъфтежния сезон, симптоми с дни на прекалено голямо, ексцесивно замърсяване на въздуха, които вече имаме като информация по Интернет. И другият вариант са вече инфекциите, които си имат по-различна картинка, които са свързани с общо неразположение, с повишаване на температура, с някакви по-специални усещания, свързани със самото дишане", каза още специалистът.

Основни причинители на алергия са замърсителите, а не самият мръсен въздух. Смогът улеснява проникването и на вируси в организма, в това число и Ковид-19.   

"Това са двигателите с вътрешно горене и най-вече дизеловите двигатели. Това са различните източници на отопление с дърва, с въглища, с нафта, които бълват подобни частици, които са с потенциал да предизвикат възпаление в дихателните пътища", подчерта проф. Попов. 

Фините прахови частици вредят и на сърдечно-съдовата система. А симптомите за алергия на дихателните пътища са недостиг на въздух, кашлица и отделяне на секрет.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК