Русе поведе класацията за мръсен въздух, София е в топ 3

През последните дни концентрацията на фини прахови частици е три пъти над нормата

26.02.2021 | 07:16 Редактор: Никола Симеонов

Русе отново поведе класацията за мръсен въздух. В последните дни концентрацията на фини прахови частици е близо три пъти над нормата. Мръсен въздух имаше и на други места в страната.

Средно за година се наблюдават 35 превишения на нормата за фини прахови частици във въздуха. От началото на годината това се е случвало вече 10 пъти. Половината от тях са през последните 5 дни. 

"Хората се умориха, вече само пишат, не им се ходи по протести. Отново чакаме да видим ще има ли промяна в институциите, когато се смени политическата власт", заяви Владислава Гарвалова.

Русенци смятат, че на проблема с въздуха се обръща внимание само по избори, но той остава нерешен. 

"Имам в телефона си за измерване на въздуха и следя това нещо и доста често се дава замърсяване", каза Господинка Николова. 

Проблемът обаче не е ограничен до Русе. Той е следван от Горна Оряховица, където вчера бе отбелязано превишение на нормите от 2,15. София не изостава, като в някои квартали превишението в началото на седмицата бе почти двойно (Надежда - 1,99). С подобни стойности след тях се нареди и Плевен във вчерашния ден (1,91). В класацията попадат и Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и други. 

От РИОСВ дават две основни причини за превишените норми. Първата и оказваща най-голямо влияние е отоплението с твърди горива. На второ място са климатичните условия. 

"Високо налягане, безветрие, мъгла, които задържат отделяните от битовото отопление емисии и те остават над града. Отделно има влияние преносът, който в момента се установи, че идва от Сахара на фини прахови частици - това допълнително натоварва и затова са тези превишения", смята началникът на отдел "Въздух и вредни физични фактори, води, КПКЗ и ОХВ" инж. Христо Милков. 

А на дневен ред остава и въпросът за поставяне на станция за измерване на органичните замърсители. 

"Тази така чакана станция да измерва тежка органика все не идва. Правят се някакви комисии, пишат се някакви писма, положението всяка година е едно и също и даже става по-зле", допълни Владислава. 

Според заявения график към регионалната лаборатория, станция на Агенцията по околната среда и водите ще извършва измервания 4 пъти в годината. 

"Към момента станцията, която Община Русе евентуално ще закупи или ще вземе под наем, все още нямаме яснота и къде ще бъде разположена", добави Милков.

Преди дни трябваше да се проведе заседание на временната комисия по въздуха в града, но то бе отложено. Все още не е насрочена нова дата.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК