В борбата с мръсния въздух: Общината внедрява прахосмукачки за улиците

Станциите в "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума" отчетоха концентрация на праховите частици от почти два пъти над допустимата норма

23.02.2021 | 17:45 Редактор: Радостина Димитрова

Столицата пак осъмна с мръсен въздух. На места гражданските станции отчетоха 10 пъти над нормата. Основните причини са продължаващите източници на замърсяване, липсата на вятър и мъглата. На този фон общината продължава с проверките.

Още по изгрев слънце столицата се събуди под пелена от мръсен въздух. Станциите в "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума" отчетоха концентрация на праховите частици от почти два пъти над допустимата норма.

"Отчетени са замърсявания и на трите автоматични станции през последното денонощие, затова и нашата мобилна станция беше докарана тук в "Красна поляна", заяви директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" Теодора Полимерова.

Минути след 8 часа сутринта мобилната станция отчете моментна стойност от 317 микрограма прахови частици на кубичен метър при норма от 50.

От общината започнаха проверки на основните замърсители. Един от проверените обекти беше този строеж в квартал "Надежда", където беше инспектирано дали строителната техника разнася кал по улиците около строежа.

"При проверката не сме констатирали нарушение на наредбата за управление на отпадъци на територията на СО, констатирано е заемане на тротоарно право, за което имат квитанция, че е платено до края на февруари", каза инж. Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

А в борбата с праха по улиците и тротоарите, общината внедрява акумулаторни прахосмукачки. Всяка една от тях може да работи по осем часа и разполага с филтър за да не разнася прах след работа както при машинното и ръчно метене. 

"Освен миенето, което всяка година увеличава, ние закупихме и тези иновативни машинки, които са ефективни с цел да прибират остатъчната прах – те са много маневрени и подвижни, защото стават както за тротоари, така и за паркове и междублокови пространства", обясни зам.-кметът по екологията Десислава Билева.

Синоптиците предвиждат качеството на въздуха да се подобрява в следващите часове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК