България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасен въздух: Замърсяване е отчетено и на трите станции в София

"От понеделник е започнало основното изминаване на улици и булеварди", каза Теодора Полимерова

23.02.2021 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова

Отново денонощие с мръсен въздух в столицата. От Общината започнаха проверки на основните замърсители. 

"Още в неделя получихме информация от нашата система за ранно предизвестяване от Националния институт по метеорология и хидрология, че очакваме замърсяваме на въздуха. Към среден потенциал за замърсяване, което е до 100-150 микрограма", каза директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столичната община Теодора Полимерова.

Тя посочи, че за последното денонощие е отчетено замърсяване и на трите автоматични станции.

"Затова и нашата мобилна станция в понеделник беше докарана в "Красна поляна, за да измерва нивата на ФПЧ. Тя работи от понеделник, но все още нямаме средноденонощна норма, няма достатъчно натрупани данни, но ще остане там за три денонощия, за да измерва качеството на въздуха", допълни Полимерова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ от понеделник е започнало основното изминаване на улици и булеварди.

"Има наноси по улиците, те трябва да бъдат почистени. Температурите вече го позволяват. Тъй като сутрин има мъгла, това благоприятства за натрупването и задържането на замърсители. През зимния сезон контролът на Столичния инспекторат е постоянен и се извършват проверки както на горене на отпадъци на открито и закрито, така има и проверки на тежкотоварните автомобили", допълни експертът.

Тя призова гражданите да използват екологично отопление.

"Те трябва да знаят, че в тези дни е много важно използването на суха дървесина, също така използването на висококачествени въглища, които са с нископепелно съдържание и сяра. И да не се допуска изгарянето на отпадъчни материали", категорична бе Полимерова и подчерта, че санкции се налагат постоянно.

А в квартал "Надежда" акумулаторни прахосмукачки пречистваха въздуха и тротоарите, чрез специален филтър.с

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК