Забраняват движението на стари коли в дните с мръсен въздух?

Промените бяха предложени от ГЕРБ

09.02.2021 | 20:54 Редактор: Калина Донкова

Кметовете да могат временно да забраняват движението на стари и замърсяващи автомобили в определени зони на града в дни с по-мръсен въздух. Това предвижда законодателна промяна, предложена от депутати от ГЕРБ. Планира се измененията да влязат в сила от юни 2022г.

Промяната е обвързана с Националната програма за качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са заложени мерки за ограничаване на вредните емисии от транспортния сектор.

Според предвидените промени общинските съвети ще имат право да спират от движение определени категории превозни средства на територията на дадена община или да създават зони с ниски емисии на редни вещества в случаи, в които замърсяването на въздуха надвишава нормите или нивата на вредни емисии са над заложените в наредбите на здравното министерство.

По план трябва да бъдат въведени 5 екологични групи, като още от юли тази година при преминаването на технически преглед, ще бъдат издавани екостикери, които определят в коя група попада автомобилът ни.

Осъществима ли е подобна промяна и кога един автомобил ще бъде считан за опасен - разговор по темата с транспортния инженер Цветан Колев от „София 2050“ и Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК