С наднормено тегло ли сте? Вижте как се изчислява индексът на телесна маса

Хората в зряла възраст трябва да поддържат стойности между 18 и 24,9

16.02.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
С наднормено тегло ли сте? Вижте как се изчислява индексът на телесна маса

Индексът на телесна маса е ключов медико-биологичен показател за цялостното здраве. Препоръчително е всички лица в зряла възраст да поддържат индекс на телесна маса между 18 и 24,9. Индекс на телесна маса от 25 и повече показва наднормено тегло, а ИТМ над 30 се счита за затлъстяване.

Индексът на телесна маса е нерелевантна мярка, която не взема под внимание фактори като състав на тялото, етническа принадлежност, пол, раса и възраст. Въпреки това, ИТМ все още се използва широко в медицинската общност, защото е евтин и бърз начин за анализиране на потенциалното здравословно състояние и резултатите на дадено лице.

Индексът на телесна маса се изчислява, като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат. Съществуват множество онлайн калкулатори и диаграми, които могат да помогнат за индивидуално определяне на ИТМ.

Наднорменото или поднорменото тегло е рисков фактор за някои заболявания. Често болести могат да доведат до загуба или наддаване на тегло - или могат да затруднят достигането на здравословен индекс на телесна маса. Някои от състоянията, за които допринася затлъстяването, включват:

Сърдечносъдово заболяване

Високо кръвно налягане

Диабет

Заболяване на жлъчния мехур

Остеоартрит

Сърдечен удар

Поднорменото тегло увеличава риска от развитие на здравословни проблеми, включително хранителни дефицити, които причиняват заболявания - като остеопороза и анемия, а ниският индекс на телесна маса намалява шансовете за възстановяване от болести и инфекции. Например преживелите инсулт с поднормено тегло имат по-лоши резултати от пациентите, преживели инсулт, които са с наднормено или средно тегло.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay