Не игнорирайте умората и наддаването на тегло, издават заболявания

Ако имате необичайни оплаквания или симптоми, задължително се консултирайте с лекар

02.10.2022 | 19:50 Редактор: Петя Кръстева
Не игнорирайте умората и наддаването на тегло, издават заболявания

Много хронични заболявания издават за присъствието си, но човек невинаги им обръща внимание. Повечето хора се сещат за здравето си, когато нещо ги заболи силно. За съжаление, много заболявания имат скрити симптоми, които далеч не са болезнени, а това може да се окаже наистина опасно за здравето. Неглижирането на промените в общото състояние може да направи някои заболявания трудни за овладяване, а късната реакция - да създаде условия за трайни увреждания. 

Умора, силно изтощение, което не отшумява след почивка 

Нормално е да изпитвате умора в ежедневието си. Тя може да бъде провокирана както от физическо натоварване, така и от психическо изтощение, емоционален стрес. Също толкова нормално е тези състояния да отшумяват след подобаваща почивка. Ако сте изтощени даже след ставане от сън или след отпуск, в който сте релаксирали, това е тревожен сигнал, на който трябва да обърнете внимание.

Необяснимо покачване на теглото 

Напълняването обикновено е свързано с повишен прием на калории. Но ако не сте променили хранителните си навици, а въпреки това пълнеете значително, трябва да се консултирате с лекар. Той ще определи дали наддаването на тегло е причинено от някакво скрито състояние или заболяване, например хормонален проблем, понижена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет тип 2, менопауза, синдром на Кушинг (свързан с функцията на щитовиднате жлези), бъбречни проблеми, задържане на течности, сърдечносъдови заболявания. Причините могат да са много, затова се изисква мнение на специалист.

Статията има само информативен характер. Ако имате необичайни оплаквания или симптоми, задължително се консултирайте с лекар.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК