Свалят ли килограми пробиотиците?

Доказано е, че влияят на апетита и усвояването на енергия

08.12.2022 | 23:10 Редактор: Вяра Димова
Свалят ли килограми пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, от които има много ползи за здравето, когато ги приемаме с храната. Няколко проучвания са установили, че пробиотиците помагат за контрол на телесното тегло и загуба на мазнините в коремната област.

Повечето са полезни бактерии, които произвеждат витамин В и витамин К. Те са важни за разграждане на фибрите и ги превръщат в късоверижни киселини, например маслена киселина. В микробиома ни има две основни семейства бактерии: bacteroidetes и firmicutes.

Телесното тегло е свързано с баланса на тези две семейства бактерии. Затлъстяването е свързано с намалено разнообразие на чревния микробиом, което, от своя страна, благоприятства допълнителното покачване на телесното тегло.

Пробиотиците влияят на апетита и усвояването на енергия чрез производството на ацетат, протионат и маслена киселина. Някои пробиотици намаляват абсорбцията на мазнините, приети с храната, което увеличава отделянето на мазнини с изпражненията. По този начин те правят така, че да усвояваме само малка част от калориите, които приемаме. 

Четете повече на Рuls.bg

Снимка: pixabay