Стивън Спилбърг към Том Круз: Ти спаси киноиндустрията

Режисьорът похвали филма "Топ Гън: Маверик"

15.02.2023 | 22:35 Редактор: Михаела Димитрова
Стивън Спилбърг към Том Круз: Ти спаси киноиндустрията

Ти спаси Холивуд и може би спаси киноразпространението. Това каза режисьорът Стивън Спилбърг на звездата от "Мисията невъзможна" Том Круз.

"Сериозно, "Топ Гън: Маверик" може би спаси цялата киноиндустрия,"допълва още Спилбърг, а Круз поглежда смирено във видеоклип, споделен в социалните мрежи.

По време на пандемията актьорът устоява на изкушението да дебютира проекта в стрийминг услуга. Вместо това той беше категоричен, че "Paramount" ще задържи филма за пускане в кината, пише "The Hollywood Reporter", цитиран  от БГНЕС.

Търпението му се отплаща. Филмът с Том Круз е най-печелившият филм в националния боксофис за 2022 г., като печели 718 милиона долара. Когато се комбинира с международните постъпления, продължението е събрало 1,5 млрд. долара. "Топ Гън: Маверик" е номиниран и за шест награди "Оскар", включително за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий, най-добра оригинална песен, най-добър звук, най-добър филмов монтаж и най-добри визуални ефекти.

"Топ Гън: Маверик" е режисиран от Джоузеф Косински по сценарий на Ерен Крюгер, Ерик Уорън Сингър и Кристофър Маккуори. Базиран на историята на Питър Крейг и Джъстин Маркс, филмът е продължение на "Топ Гън" от 1986 г. Том Круз се превъплъщава отново в ролята на Пийт "Маверик" Мичъл, а Вал Килмър се появява в ролята на стария си герой адмирал Том "Айсмен" Казански.

Участват още Майлс Телър, Дженифър Конъли, Джон Хам, Глен Пауъл, Люис Пулман и Ед Харис. Действието се развива 36 години след събитията в предшественика му, а историята проследява как Маверик, изигран от Том Круз продължава да преодолява границите на възможностите си като пилот-изпитател. 

Между Том Круз и Стивън Спилбърг работят заедно по "Специален доклад" през 2002 г. и "Война на световете" през 2005 г. Заедно с "Топ Гън: Маверик", на "Спайдър-мен: Няма път към дома" също се приписва голяма заслуга за съживяването на киноиндустрията през 2021 г.

Но филмът на Том Круз, беше похвален и за това, че смаза боксофиса, силно доминиран от филми за супергерои в продължение на години. Освен това той успя да върне по-възрастните зрители в киносалоните. 

Снимка: БГНЕС