13% от хората са пристрастени към вредните храни и напитки, жените са по податливи

Силният глад и неспособността да се намали консумацията показват зависимост

15.02.2023 | 16:28 Редактор: Вяра Димова
13% от хората са пристрастени към вредните храни и напитки, жените са по податливи

Около 13% от хората на възраст от 50 до 80 години са показали признаци на пристрастяване към преработени храни и напитки през изминалата година. Това показват актуалните данни от Националното проучване за здравословно стареене в САЩ.

Процентът е много по-висок сред жените, отколкото сред мъжете - особено дамите в 50-те и началото на 60-те си години. По-високо пристрастяване е констатирано и при по-възрастните, които споделят, че са с наднормено тегло, самотни или в лошо физическо или психично здраве.

Използван е набор от 13 въпроса, за да се измери дали и колко често по-възрастните хора изпитват основните показатели за пристрастяване по отношение на преработени храни като сладкиши, солени закуски, сладки напитки и други продукти на бързото хранене. Индикаторите за пристрастяване включват силен глад, неспособност да се намали приема на храна и признаци на самоизолиране от социалната среда.

Най-често споделяният симптом на пристрастяване към преработени храни при по-възрастни хора е интензивният глад. Почти 1 от всеки 4-ма души (или 24%) казват, че поне веднъж седмично имат толкова силно желание да ядат силно преработена храна, че не могат да мислят за нищо друго.

19% казват, че поне 2 до 3 пъти седмично са опитвали и не са успели да намалят или спрат да ядат тези видове храни.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay