С тези храни ще си набавите необходимите витамини през студените месеци

Консумацията на зеленчуци и физическата активност ще повишат защитните сили на организма ви

11.02.2023 | 09:01 Редактор: Вяра Димова
С тези храни ще си набавите необходимите витамини през студените месеци

Често пъти свързваме зимния сезон с повече време, прекарано вкъщи. Много хора дори твърдят, че през зимата се заседяват и поради това напълняват. Но според проучвания е точно обратното – по-студеното време е най-подходящо за сваляне на килограми, тъй като тялото е принудено да хаби повече калории, за да поддържа оптималната си телесна температура. В следващите редове ще ви дадем няколко предложения за най-полезните храни, които можете да консумирате през зимата. Ето ги и тях:

Карфиол и броколи

Хапването на зеленчуци и физическата активност през зимата могат значително да повишат защитните сили на организма ви. И карфиолът и броколите, съдържат високи нива на витамин C, който поддържа имунната система. 

Кореноплодни зеленчуци

Намирането на пресни зеленчуци през зимата може да бъде известно предизвикателство. Въпреки това, кореноплодни като цвекло, ряпа и моркови могат лесно да се открият, дори и в най-близкия супермаркет. Това е така, защото те издържат на ниски температури. 

Топло мляко

Прясното мляко, както и другите млечни продукти – кисело мляко, сирене, извара и др. са чудесен избор за храни през зимата. Това е така, защото те съдържат витамин В12 и А, протеини и калций, които могат значително да подобрят здравословното състояние на човек. 

Сирене, яйца и риба

Сиренето, яйцата и рибата съдържат витамин В12, който подпомага нормалното функциониране на имунната система. Освен това тези храни могат да намалят усещането на умора и отпадналост. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година