Яжте тези плодове, за да бъдете здрави през зимата

Ползите им за здравето ни са много

09.01.2023 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
Яжте тези плодове, за да бъдете здрави през зимата

Има плодове, които можем да закупим през цялата година (или поне някои от тях), но консумираме по-често през есенно-зимния период. Портокали, мандарини, грейпфрути, лайм и лимони, киви, нар, червени боровинки. Можем да ги наречем зимни плодове. Имаме редица причини да ги добавим към есенно-зимното си меню.

Високо съдържание на витамин С – Това основно хранително вещество и мощен антиоксидант помага за поддържане на имунитета, подобрява здравето на мозъка, кожата и сърцето.

Добри източници на витамин А – Витамин А е друг антиоксидант, който е свързан със здравето на очите, сърдечносъдовото здраве и здравето на кожата и можем да си го набавим, консумирайки вкусни зимни плодове.

Осигуряваме си полезни фибри – Фибрите, съдържащи се в плодовете, са необходими за здравето на храносмилателната система и червата. Фибрите помагат за предотвратяване на запека, засищат ни, поддържат здравословни нива на холестерола, служат за „храна“ на полезните чревни бактерии, като по този начин спомагат за поддържането на добър микробиом. Всичко това е важно за поддържането на имунитета, тъй като голям процент от имунните клетки се намират в стомашно чревния тракт.

За добра мозъчна функция – Антиоксидантите като флавоноиди и полифеноли, които се съдържат в плодовете, са показали, че спомагат за стимулирането на мозъчната функция и намаляват когнитивния спад.

За добро сърдечно здраве – Плодовете като грейпфрут и нар могат да помогнат за поддържане на нивата на холестерола в здравословни граници. Също така е известно, че редовната им консумация допринася за баланса на кръвното налягане, което намалява риска от инсулт и инфаркт.

Намалява се рискът от рак – Цитрусовите плодове, кивито, нарът са богати на полезни съединения, които се борят с оксидативния стрес, предпазвайки от увреждане на клетките. Смята се, че антиоксидантите играят ключова роля за нашето здраве, а според редица западни изследвания, могат да намалят риска от хронични заболявания, включително и рак.

Четете повече в az-jenata.bg