Греяното вино и неговите ползи

Зимната напитка забавя стареенето

18.12.2022 | 22:41 Редактор: Вяра Димова
Греяното вино и неговите ползи

През зимния сезон и особено около коледните и новогодишни празници с удоволствие посещаваме любими места с вкусна храна, празнични базари, на които можем да опитаме невероятни вкусове, но и да си вземем чаша греяно вино. Оказва се че тази зимна напитка има и ползи за здравето. 

Какви други ползи за здравето може да има от греяното вино?

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Някои западни проучвания показват, че червеното вино може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Червеното вино е източник на важни антиоксиданти и се смята, че умерената му консумация помага да се повишат нивата на "добрия" HDL холестерол и да балансира "лошия" LDL холестерол.

Намалява риска от остеопороза

Червеното вино в умерени количества също се свързва с намаляване на риска от остеопороза, причиняваща отслабване на костите. Червеното вино е богато на ресвератрол – полифенолно растително съединение, мощен антиоксидант, за което е известно, че има противовъзпалителни свойства, които предпазват от загуба на костна маса.

Забавяне на стареенето

Още една причина да се наслаждаваме на чаша греяно вино през зимата е от време на време е, че ресвератролът в червеното грозде помага и за подмладяване на клетките и забавя процеса на стареене. 

Намалява възпалението

Подправката канела има мощно противовъзпалително действие, като се смята, че намалява отока и възстановява нормалната функция на тъканите. Греяното вино не може без тази ароматна съставка.

Подсилва мозъчната функция

Още една "магия", която ни носи ресвератрола в червеното греяно вино е, че се смята, че помага за подобряване на притока на кръв и проучванията показват, че това може да засили мозъчната функция и паметта.

Четете повече на: az-jenata.bg.

Снимка: pixabay