Студеното време се оказва полезно за здравето

По-пълноценен сън, горене на мазнини...

11.12.2022 | 22:40 Редактор: Тодор Петров
Студеното време се оказва полезно за здравето

Студът плаши повече хора, но той и има някои ключови ползи за здравето ни.

Зимата и студеното време ни помагат за по-пълноценен сън. Въпреки че все повече хора са засегнати от безсъние, студеното време ни помага да заспиваме по-бързо и дълбоко. Когато спим, телесната температура леко спада и това е ключов елемент за спокойния сън. Препоръчително е да се спи в стая, в която температурата ни надвишава 19°.

Под въздействието на студеното време нежеланата бяла мастна тъкан се превръща в кафява мазнина, която се елиминира по-лесно. Вместо по-строга диета, можем да прекарваме повече време навън през зимата. Други изследователи са установили, че прекарването на 15 минути навън през зимата е еквивалентно на един час физическа активност.

Студената вода, която попада директно върху кожата, води до вазодилатация - тя позволява на кръвоносните съдове да се разширяват, което благоприятства циркулацията на кръвта. Така органите си набавят повече кислород, но и тялото се защитава от поява на разширени вени.

Студът винаги е бил препоръчван за намаляване на нивата на възпалението. От този метод на предците се е развила цяла наука: криотерапия. Тя се прилага при спортисти на високо ниво, но също и при всички пациенти, които може да се нуждаят от нея, защото студът също намалява болката.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay