Студовете рязко връхлитат Стария континент - как ще се справи Европа с тока?

Метеорологичните условия ще започнат да оказват натиск върху енергийните доставки

10.12.2022 | 15:00 Редактор: Тодор Петров
Студовете рязко връхлитат Стария континент - как ще се справи Европа с тока?

Студът настъпва в цяла Европа. Застудяването, обхващащо континента, ще продължи през следващата седмица, а прогнозите сочат минусови температури в Германия и сняг в части от Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Въпреки че условията ще допринесат за празничния дух, те ще започнат да оказват натиск върху енергийните доставки, които са от решаващо значение за Европа, за да оцелее зимата без прекъсвания.

Макар че правителството в Германия, най-голямата икономика в Европа, очаква да има достатъчно енергия през по-студените месеци, мрежовият регулатор на страната BNetzA в петък призова домакинствата и фирмите да намалят отоплението, за да пестят гориво.

Притеснението е, че тежките условия съпътстват влошаващата се енергийна криза в Швеция, като проблеми в дейността на най-големия ядрен реактор в страната повишава реалния риск от прекъсвания. Това означава, че страната ще трябва да разчита на внос на енергия от Норвегия, Германия и Полша, за да гарантира, че има достатъчно енергия.

Има и други метеорологични заплахи за енергийната система на Европа. Вятърните мощности ще достигнат дъно през уикенда в Обединеното кралство, преди да нараснат в понеделник – нещо, което доведе до покачване на краткосрочните цени на електроенергията.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС