Украйна: Имаме адекватни количества газ и въглища да изкараме зимата

Страната покрива 70% от нуждите си от електроенергия, раздават безплатно дърва за огрев

30.11.2022 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева
Украйна: Имаме адекватни количества газ и въглища да изкараме зимата

Производствoто на електроенергия в Украйна покрива 70% от нуждите на страната. Има и адекватни количества газ и въглища за зимата, заяви премиерът Денис Шмигал.

"Този ресурс ще ни стигне да преминем зимата стабилно. Това се отнася не само за газа и въглищата, но и за горивата. В условията на увеличен внос на дизелови и бензинови генератори си даваме сметка, че търсенето на гориво може да се увеличи, но Министерството на икономиката не предвижда дефицит", добави министър-председателят.

Освен това правителството реши да предостави средства на администрацията в Харковска област за закупуване на дърва, които да бъдат раздавани безплатно на населението в районите в близост до фронтовата линия.

В своето късно видеообръщение президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като сложна. По думите му районът около Харков е едно от местата, където руснаците осъществяват придвижване.

"Въпреки твърде големите загуби на руснаците, окупаторите все още се опитват да организират настъпление в Донецка област и да се закрепят в Луганска. Те опитват да се придвижат в Харковска област и планират нещо на юг. Но ние държим отбраната и главното - не даваме на врага да осъществи намеренията си. Те казваха, че ще завземат Донбас през пролетта, лятото, есента. Тази седмица вече започва зимата", посочи Зеленски, цитиран от БНР. 

От своя страна губернаторът на руската Курска област - Роман Старовойт, написа в Telegram, че украинските сили са атакували електроцентрала в региона, като са предизвикали спирания на тока.

Москва обяви също, че ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните консултации със Съединените щати по Договора за стратегическите настъпателни оръжия, които трябваше да се състоят в Кайро. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков увери, че Москва ще предложи нови дати, но това няма да стане до края на годината.

Снимка: БГНЕС