Украйна е в ледена хватка, Путин използва зимата като оръжие

Столтенберг заговори за увеличаване на присъствието на НАТО в района на Черно море

29.11.2022 | 19:03 Редактор: Тодор Петров

Руският президент Путин ще използва зимата като оръжие. Това е позицията на НАТО.

Сирена за въздушна тревога в цяла Украйна прозвуча за кратко тази сутрин. Ракетни удари няма, но въпреки това Украйна не си поема дъх, защото се бори с ниските температури и липсата на електричество. 

Именно ледената хватка, в която е страната, беше и водеща тема в Румъния. Там беше и първата среща на НАТО в страна от източния фланг от началото на войната. 

"Президентът Путин отговаря с по-голяма бруталност, атакува газовата инфраструктура, електропроводите и се опитва да лиши украинците от вода, електричество, осветление и отопление. Затова съюзниците от НАТО трябва да продължат да предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна, включително като им помагат да възстановят своята газова и енергийна инфраструктура", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той допусна и увеличаване на присъствието на НАТО и в района на Черно море. Както и възможността от втора бежанска вълна към Европа. 

На този фон, все пак властите планират да поставят коледни дървета в украинската столица.

"Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение. Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", заяви Виталий Кличко. 

Дърветата обаче ще бъдат без лампички заради проблемите с тока в страната. Концерт или масови събирания няма да има. На фронта в момента войната е в тиха фаза - няма почти никакви териториални победи и загуби през последните седмици.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС