Ядките с потенциално отрицателен ефект върху здравето

Макадамията е полезна и същевременно потенциално опасна, защото съдържа прекалено много калории

24.11.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Ядките с потенциално отрицателен ефект върху здравето

Колкото по-разнообразен е изборът ви на ядки, толкова повече ползи ще извлече организмът ви от техните качества, но има някои ядки с потенциално негативен ефект върху здравето. Не е задължително да ги избягвате напълно, защото наред с отрицателните си ефекти те притежават полезни вещества и имат висококачествена хранителна стойност.

Кашу

Кашуто е ядка с чудесни качества. То съдържа полезни мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри. Проблемът с кашуто идва оттам, че неговата обвивка всъщност е отровна. Това е и причината сурово кашу да не се консумира. Важно е да претърпи предварителна обработка, за да е безопасно за здравето. Дори когато на етикета пише, че е сурово, то винаги е преминало процес на бланширане. Препоръчително е да се внимава с количеството кашу, защото колкото повече изядете от тази ядка, толкова повече токсични вещества могат да се натрупат в тялото ви.

Макадамия

Макадамията е полезна и същевременно потенциално опасна, защото съдържа прекалено много калории. Ако обичате да си похапвате от тези ядки, трябва да знаете, че само в една малка чаша макадамия се съдържат 1000 калории. Това е най-калоричната ядка в света и ако искате да спазвате здравословен и балансиран откъм мазнини хранителен режим имайте предвид, че от макадамията трябва да се похапва много малко и не всеки ден.

Конски кестен

Кестените са прекрасна полезна ядка, която съдържа множество фибри и минерали. Полезни са и заслужават място в менюто ви. Но кестените са много калорични, затова и с тях не е добре да се прекалява. Конските кестени, от друга страна, не са ядливи. Приличат си с ядливите, затова и могат лесно да се объркат. Конските кестени са токсични за хората и не трябва да се бъркат с ядливия вариант на тази иначе прекрасна ядка.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Първо на първо, ядките съдържат много Омега 6 мастни киселини и създават дисбаланс с Омега 3 м.киселините, които се набавят много по-трудно. Сигнализирай за неуместен коментар