Консумацията на тези ядки удължава продължителността на живота

Орехите могат да насърчат здравето на сърцето

12.10.2022 | 20:10 Редактор: Ваня Кузманова
Консумацията на тези ядки удължава продължителността на живота

Колко често консумирате ядки без добавени сол, захар и овкусители и имате ли си любими? Знаем, че ядките са чудесна добавка към салати, овесена каша, десерти, подходящи са за малка закуска между храненията. Ядките са питателни, спомагат за понижаване на холестерола, намаляване на възпалението, осигуряват ни основни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти.

Петте порции орехи на седмица също се свързват с 25% по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. Учените добавят, че дори консумацията на само два до четири пъти седмично на орехи може да има значителни ползи за нашето здраве.

Кои са едни от основните ползи от редовната консумация на орехи?

1. Могат да насърчат здравето на сърцето, поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че спомагат за намаляване на лошия холестерол. Също помагат за намаляване на възпалението и засилват функцията на кръвоносните съдове.

2. Могат да намалят риска от рак. Освен важните омега 3-мастни киселини, ядките ни осигуряват и полифеноли и уролитини. Тези биоактивни компоненти могат да имат противоракови свойства, смятат учени.

3. Поддържат мозъчната функция, отново благодарение на растителните омега-3 мастни киселини.

4. Спомагат за намаляване на възпалението. Хората с възпалителни заболявания като астма, артрит и екзема могат да се възползват от орехите поради наличието на незаменими мастни киселини в тях.

5. Подобряват имунитета. Орехите съдържат антиоксиданти, които поддържат имунната ни система здрава и силна. Ядките са богати и на витамини и минерали като мед и витамин B6, които могат да повишат имунитета.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК