Искате ли да подсилите имунитета си тази зима? Вижте как

Имунната система на човек отслабва с напредването на възрастта

27.11.2022 | 22:47 Редактор: Вяра Димова
Искате ли да подсилите имунитета си тази зима? Вижте как

По-студените месеци наближават и зимното време предизвиква в ума ни образи на топли напитки, уютни вечери у дома, но и неприятни настинки. Така че, преди да посегнете към кашмирените пуловери и дебелите одеяла, е добре да имате предвид няколко съвета, с които да подсилите имунната си система, така че да е във върхова форма, когато температурите паднат под нулата.

Защо имунната система е толкова важна?

Имунната система на човек отслабва с напредването на възрастта. Това ни излага на по-голям риск от по-лесно заразяване с вируси, по-трудното възстановяване и изпитването на сериозни последици от болестта. Именно затова е наистина важно да останете в оптимална форма и цветущо здраве на всяка една възраст.

Как да разберем, че имунната ни система има нужда от подсилване?

1. Постоянно подсмърчане

Настинката от време на време, особено през зимата, е съвсем нормална. Но ако постоянно сте със запушен нос, тялото може да ви подсказва, че не е подготвено за вирусите и не се бори ефективно с микробите. Няколко настинки за кратък период от време, които продължават по-дълго от обикновено, може да са знак, че нещо не е наред с имунната ви система.

2. Редовни инфекции

По същия начин наличието на множество инфекции годишно в синусите, гърлото и ушите може да бъде предупредителен знак и да подсказва, че имунната ви система не върши работата си правилно. В някои случаи може да се дължи на сериозен здравословен проблем, така че е най-добре да потърсите медицински съвет.

3. Твърде много стрес

Как стресът влияе на тялото? Дългосрочният стрес може да повлияе на имунната ви система, тъй като намалява количеството бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията. Колкото по-ниски са нивата им, толкова е по-вероятно да се разболеете.

4. Постоянна умора

Всички се уморяваме от непрестанните работни седмици и натоварения график, но ако се чувствате постоянно изтощени, това е знак, че имунната ви система не функционира правилно. Има много причини да чувствате постоянна умора, така че е добре да говорите с лекар, за да разберете защо енергийните ви нива падат.

5. Проблеми с корема

Червата са от съществено значение за имунитета, така че, ако сте имали постоянни промени в храносмилателната ви система като диария или запек, това може да е знак за проблемна имунна система. Както и при другите фактори, и при тези е добре да говорите с лекар, за да разберете точните причини за състоянието си.

Как да подобрим имунната си система?

♦ Намалете вредната храна

♦ Основни витамини за имунната система

♦ Тренировки

♦ Качествен сън

Четете повече на tialoto.bg.

Снимка: pixabay