Как да предотвратим преяждане вследствие на хранене под стрес?

Когато сте под стрес, храната изглежда като средство, с което да се почувствате по-добре

27.11.2022 | 12:28 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да предотвратим преяждане вследствие на хранене под стрес?

Храненето под стрес или заради него е много често явление. То е една от главните причини за наднормено тегло. Когато сте под стрес, храната, особено калоричната и не особено здравословната, изглежда като средство да се почувствате по-добре. В любимите ви лакомства има изобилие от захари и мазнини, които ви помагат да се справите с тежките ситуации и натрупания стрес, но това усещане е лъжливо.

Стресът, както моментният, така и хроничният, предизвиква скок в кортизола – един от хормоните на стреса. Той отключва вълна от процеси в организма, като един от тях е неконтролируемият глад. Когато сте под стрес, комфортната храна или тази, която ви дава наслада и утеха, изглежда като единственият начин да се почувствате отново щастливи.

Похапването на любими лакомства дава усещане за удоволствие и възнаграждение, които провокират секрецията на допамин. Допаминът не само ви кара да се чувствате по-спокойни, по-добре, но и води до пристрастяване. Той се отделя, когато се чувствате добре и това е причината да искате още от онова, което ви кара да се чувствате щастливи.

Когато сте под стрес, неусетно можете да приемете голямо количество калории. Ако това се превърне в ежедневен навик, теглото ви може да се покачи, а заедно с него да се влоши и здравословното ви състояние.

Как да се предпазите от преяждане заради хранене под стрес?

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay