Вечната битка: Как да преодолеем глада си за сладко?

Позволете си да хапнете малко количество

25.11.2022 | 23:20 Редактор: Петя Кръстева
Вечната битка: Как да преодолеем глада си за сладко?

"Да влезем във форма" – зад тези обикновени няколко думи стоят неимоверни усилия, труд, лишения. За съжаление, само това не е достатъчно. Веднъж стопили няколкото килограма, които ни тормозят, ние се изправяме пред още по-тежка задача – да запазим резултата. Това може да се окаже дори още по-трудно начинание. Механизмите на тялото се задействат и то ще направи всичко възможно, за да си възвърне предишното тегло. Ако се събудите някоя нощ, изпитвайки неутолим глад за сладко, не се учудвайте.

Какви причини всъщност стоят зад това и можем ли да преодолеем глада за сладко? .

Според специалисти сладкото е предпочитан от нас вкус още от самото раждане. Въглехидратите спомагат да се освободи серотонин, вещество, което кара мозъка да се чувства добре. По-специален обаче е случаят със захарта. Сладкото освобождава ендорфини, които ни карат да се чувстваме спокойни и отпуснати. Тя е нещо като естествен наркотик.  Съществуват няколко трика за справяне с глада за сладко.

Позволете си малко количество

Според диетолози можете да си го позволите, ако количеството от това, което желаете, е малко. Една бисквитка или пък малък вариант на любимото ви десертче ще ви помогнат да се освободите от чувството, че това е нещо забранено. Опитайте се да не надвишавате 150 калории. Ако пък не можете да намерите нещо малко, споделете с приятели или семейството, така ще намалите количеството.

Смесвайте храните

Ако не можете да подминете сладкарницата, опитайте се да се залъжете, смесвайки "вредните" храни с полезни такива. Ако обичате течен шоколад, можете да си вземете и банани, които да потопите в него. Така ще се заситите по-бързо, хапвайки и нещо полезно. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay