Защо е толкова важно да пием вода, след като ядем сладко?

Захарта влияе на организма по много начини

01.09.2022 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
Защо е толкова важно да пием вода, след като ядем сладко?

Жаждата е признак на лека или умерена дехидратация. Тя може да се появи и след консумация на солени, пикантни храни, след тренировка, в горещите летни дни при обилно изпотяване, при преумора или физическа активност. Много често жаждата се появява моментално след като хапнем нещо сладко.

Колкото по-сладко е, толкова по-голямо е желанието да изпиете чаша студена вода. Науката има своето обяснение.

Защо ожаднявате, когато хапнете нещо сладко?

Захарта влияе на организма по много начини, както физически, така и психо-емоционални. От момента, в който настъпи в организма, захарта започва тутакси да влияе още в устната кухина. Част от простите захари започват да се разграждат още в слюнката, превръщайки се в глюкоза, която предизвиква много бърз скок в нивата на кръвната захар.

След настъпването на захарта в организма, тънките черва започват да освобождават ензими, нужни за разграждането на глюкозата. След като попадне в кръвта, глюкозата си проправя път до всяка тъкан, мускул и клетка в организма благодарение на ензимите. Захарите влияят и на нервната система и мозъчната функция.

След като достигне до мозъчната тъкан, захарта предизвиква секреция на хормони на щастието – допамин и серотонин. Това стимулира центровете на възнаграждението в мозъка, което подобрява настроението, но и води до пристрастяване. Това е и една от причините да ви се яде още повече сладко, след като сте хапнали малко.

Защо е важно да останете хидратирани, след като сте хапнали сладко?

Тялото ни се нуждае от баланс между захарта и водата в тъканите. Според проучване, публикувано в Indiana Public Media, цитирано от healthdigest.com, докато глюкозата преминава към тъканите чрез кръвта, тя извлича водните молекули от тях. Клетките се опитват да задържат водата, защото им е нужна. До мозъка достигат сигнали, че в тялото има недостиг на течности, което провокира усещане за жажда.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК