Защо витамин С е толкова важен за организма?

Той участва в поддържането на кръвното налягане

29.08.2022 | 13:08 Редактор: Теодора Патронова
Защо витамин С е толкова важен за организма?

Витамин С е много ценен елемент, важен за редица функции в организма. Кои са нещата, които не знаем за витамин С?

Витамин С стимулира мозъчното здраве

Витамин С се среща във високи концентрации в мозъчната тъкан. Той е силен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес, като по този начин подобрява мозъчната функция. 

Високите стойности на витамин С са свързани и с доброто психично здраве, което също е част от мозъчната функция. Витамин С има свойството да повишава настроението, като същевременно подпомага контрола на гнева и негативните емоции.

Витамин С е важен за сърдечносъдовата функция

Тъй като е мощен антиоксидант, витамин С играе съществена роля и за функциите на сърдечносъдовата система. Той участва в поддържането на кръвното налягане, регенерирането на клетките на съединителната тъкан в сърцето и кръвоносните съдове, както и в цялото тяло.

Витамин С помага за производството на колаген

Знаем, че колагенът е незаменим протеин за здравето и жизнения млад вид на кожата. Той забавя стареенето и изглажда бръчките. Но с течение на времето колагенът се синтезира във все по-малки количества в организма, а усвояването му се затруднява поради редица фактори. Витамин С се бори с тези вредни процеси, като стимулира образуването на колаген и правилното му усвояване от клетките.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК