Няма невъзможни неща: Българин в инвалидна количка се изкачи на Мачу Пикчу

Деян Колев пътува хиляди километри със съпругата си, за да се докосне до света на инките

06.11.2022 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

47-годишен българин в инвалидна количка сбъдна детската си мечта и стигна до труднодостъпния град на древните инки - Мачу Пикчу. Деян Колев пътува хиляди километри със съпругата си, хора го носят на ръце, но успява да види света на инките.

Макар и прикован на инвалидна количка, предприел пътуването, за да научи повече за древните инки и как се интегрират коренните общности в образователната система. Нещо от което се вълнува, тъй като ръководи центъра за междуетнически диалог "Амалипе" и работи с над 300 училища в България. 

"От 2005 година постепенно развивам множествена склероза и тази мечта започна да изглежда по-нереална. Средата там не е адаптирана. Мачу Пикчу, въпреки че е световна забележителност, на практика е трудно достижим за хора с колички", споделя Деян Колев.

"Колебания имахме много. И тук препятствията не са по-малки, в България не е по-лесно да се движиш в инвалидна количка", признава неговата съпруга Теодора Крумова. 

На 3 октомври от Мадрид излетели за Лима, откъдето упорито и с висок дух се придвижвали с влакове и автобуси без платформи до труднодостъпния комплекс Мачу Пикчу в Андите. 

Деян Колев е впечатлен от историята на цивилизацията на инките, от бита, мирогледа и магическите им ритуали. 

"Получих голямо удовлетворение, защото се докоснах до живота на коренните народи, до индианската духовност", казва още Деян.

Той е впечатлен още от факта, че перуанците живеят много по-бедно и трудно от българите, но много се подкрепят и са съпричастни към всички.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.