Работещ ли е моделът на 4-дневната работна седмица?

Експериментът на Великобритания до голяма степен се радва на положителни реакции

05.11.2022 | 17:05 Редактор: Тодор Петров
Работещ ли е моделът на 4-дневната работна седмица?

Компаниите във Великобритания използват четиридневната работна седмица, за да привличат и задържат служители. 

“Посещенията в нашата онлайн страница за набиране на служители нараснаха с 60%, а запитванията към компанията – с 534%“, каза Хелън Бритейн, директор по човешки ресурси в консултаската компания Tyler Grange, занимаваща се с околната среда.

Компанията е сред тези, които взимат участие от експеримента на Великобритания с четиридневната работна седмица. От въвеждането на този начин на работа компанията е забелязала голяма промяна, що се отнася до набирането и задържането на служители.

Комуникационният консултант, фокусиран към гейминг сферата, The Story Mob също се радва на подобен успех, посочва основателят и съглавен изпълнителен директор Анна Роцвандович.

„Определено виждаме нараснал интерес от търсещите работа“, каза тя.

Експериментът на Великобритания с 4-дневната работна седмица е най-големият към момента и до голяма степен се радва на положителни реакции от участващите служители и работодатели.

Идеята е проста: служителите се стремят към същите нива на продуктивност и производство при 20% по-кратко работно време, но при 100% от тяхната заплата.

Световната кампания за 4-дневна работна седмица започна също в Австралия и Нова Зеландия, като планира да се разшири и към САЩ, Канада, Европа и Южна Африка през 2022 и 2023 г.

Минусите обаче също ги има. Ръстът в заявленията не означава непременно по-лесно намиране на правилния кандидат.
Получаваме ужасно голям брой хора, които кандидатстват заради 4-те дни, а не, защото имат правилните умения, които реално бихме търсили в нашия бизнес“, каза Бритейн.

Четете повече в investor.bg