Поразителен успех: Близо ли сме до въвеждането на 4-дневна работна седмица

Служителите в Исландия казват, че се чувстват по-малко стресирани

06.07.2021 | 10:31 Редактор: Тодор Петров
Поразителен успех: Близо ли сме до въвеждането на 4-дневна работна седмица

Изпитанията за четиридневна работна седмица в Исландия са имали "поразителен успех" и са довели до това, че много работници преминават на по-кратки часове, предаде "Би Би Си". Изпитанията, при които на работниците се плащаше една и съща сума за по-кратки часове, се проведоха между 2015 и 2019 г.

Производителността остава същата или подобрена на повечето работни места, казват изследователите. В момента се провеждат редица други изпитания по целия свят, включително в Испания и от Unilever в Нова Зеландия.

В Исландия изпитанията, проведени от Общинския съвет на Рейкявик и националното правителство, в крайна сметка включиха над 2500 работници, което възлиза на около 1% от работещото население на Исландия.

Много от тях са преминали от 40-часова седмица към 35 или 36-часова седмица, заявиха изследователите от британската организация Autonomy и Асоциацията за устойчива демокрация (Alda) в Исландия. Изпитанията са довели до това, че синдикатите предоговарят работните модели и сега 86% от работната сила на Исландия или е преминала към по-кратки часове за същото заплащане, или ще получат правото на това.

Работниците съобщават, че се чувстват по-малко стресирани и казват, че тяхното здраве и баланс между професионалния и личния живот са се подобрили.

Испания тества четиридневна работна седмица за компании отчасти поради предизвикателствата на коронавируса. А Unilever в Нова Зеландия също дава възможност на персонала да намали часовете си с 20%, без това да се отрази на заплащането им.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
on Air
преди 2 години
Баланс трябва да има! 5 дни са много да чакаш уикенда.. Тея 2 дни почивка минават като 1 ден! Време е да влезем в 21 век, нали за това са технологиите, не да кибичим цял ден и да чакаме работата, а тя да чака нас!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Работяга
преди 2 години
Работодателите мечтаят за 6-дневна работна, без празници и отпуск, а Вие за 4-дневна пишете. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години